Bir Cumhurbaskanligi secimi analizi (Trakya özel)

Hazir elim degmisken, bir de Trakya'nin Cumhurbaskanligi seciminde nasil davrandigini kisaca bir incelemek istedim. Ihsanoglu secmeninin agirlikli oldugu bu üc sehir bazi konularda Türkiye istatistiklerine yakin davranmis.


Yina baslangici katilim ile yapalim. Tüm Türkiye'de oldugu gibi Trakya'da da katilim orani yerel secimlere göre düsmüs. Ancak %10.4'lük bu düsüs, Türkiye genelideki %12'lik düsüsten daha az bir miktar. Trakya secmeninin %80.7'si sandiga gitmis ve %79'u gecerli oy vermis. Yani Türkiye genelinde 4 kisiden biri oy vermezken, Trakya'da 5 kisiden biri gecerli oy kullanmamis.



Trakya'da adaylar arasi oy dagilimi Türkiye'ye göre cok daha farkli. Erdogan, %50 sinirini ülke capinda az bir farkla gecerken, Trakya'da Ihsanoglu %61.6 alarak sinirin acik ara üstünde yer almis. Erdogan'in %34.8'de kaldigini görüyoruz. CHP ve MHP, Dogu illerinde nasil etkisiz ise Demirtas da Trakya'da oldukca etkisiz. Türkiye capinda %10 sinirini zorlayan aday, Trakya'da %3.5 oy almis.



Ihsanoglu'nun acik ara farkina ragmen, sandiga beklenenden az secmen gittigini söyleyebiliriz. Ihsanoglu'na oy vermesi beklenen 80,000 kisi sandiga gitmemis, cok az bir kismi ise Demirtas'a kaymis. AKP ve Saadet secmeni de Trakya'da bir miktar fire vermis. Ancak bunun boyutu sehirlere göre degisiyor. Tekirdag'da bu kayiplar daha fazlayken, Edirne'de bu kayiplar daha az. 



Ilginc bir sekilde Kirklareli'nde Erdogan oylari beklentilerin biraz üstüne cikmis. Erdogan'a verilen oylarin toplami AKP, Saadet ve Ihsanoglu'na destek aciklamasi yapmayan diger parti secmenlerinin toplamindan da fazla. Bu nedenle Kirklareli'nde gönül rahatligi ile bir kisim Ihsanoglu secmeninden Erdogan'a kayma oldugunu söyleyebiliriz.



Demirtas'in toplamda aldigi oy, Trakya'da komik rakamlarda olsa da artisi dikkat cekici. Edirne'de HDP 2000 oy alirken, Demirtas 7000 oy almayi basarmis. Kirklareli'nde de Demirtas, 1500'den 5000'e cikmis. En büyük artis ise Tekirdag'da gözüküyor. 9500'den 22000'e firlayan bir oy var. Ilginc olarak Edirne ve Kirklareli'nde secmen artisi neredeyse yok gibiyken, Tekirdag'da 10000 yeni secmen var. Su an Tekirdag'da böyle bir sey gözlemleniyor mu bilmiyorum ama dogudan gelen göc, Demirtas'in oy oranlarina yansimis olabilir. Eger öyle bir sey yok ise ve diger iki adaydaki fireler göz önünde bulundurulursa, Demirtas'a iki adaydan da oy kaydigini iddia edebiliriz.



Sonuc olarak;

  • Ihsanoglu secmeni olmasi beklenenler sandiga uzak kalsa da bu durum bölgede beklenen sonuclari degistiremedi. 
  • Trakya nüfusunun az olmasindan ötürü sadece buradaki secmenin sandiga hücum etmesi genel sonucu degistiremezdi. 
  • Erdogan da Trakya'da beklenen oyu alamadi. Kirklareli'nde oy arttirma gibi bir basaridan söz edilemese de Tekirdag da oy kaybi var. 
  • Tekirdag da Demirtas oylarindaki artis dikkat etse de Demirtas'in da bu bölgede var olamadigini söylemek lazim.
Sözlerimi bitirirken, bölge secmeninin Türkiye ortalamasina göre yine de sandiga daha fazla sahip ciktigini söylemeden olmaz. 1990'larin sonundan itibaren CHP/DSP gelenegine oy veren bölgede her sey bildigimiz gibi devam etmekte.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.