Bastır Ankaragücü - Bir 70'ler aynası


Sorunum şu ki, bir insana gidip "Abi ben Urfalı Babi dinlemeyi çok seviyorum" desem, "kıro musun nesin?" tarzı cevaplar alabilirim. Böyle bir yoruma cevap vermeme bile gerek yok. "Bastır Ankaragücü" yıllardan beri en sevdiğim Türkçe şarkılardan biri. Özellikle bugün Yakın Tarih dersinde aklıma gelen bu şarkıya blog'da değinmek istedim.





Kambur üstüne zambur, sanki deve hörgücü - Bıraktık işi gücü, bastır Ankaragücü

Neden Ankaragücü? Küçük bir araştırma gördük ki Türkiye Kupası'nı 1972'de kazanmışlar. Ligde ise 5.'ciler. Sonraki sezon Kupa Galipleri'nin ilk turunda Leeds United'la sahasında berabere kalmış, İngiltere'de 1-0 yenilerek elenmişler. Türkiye Kupası finalinde Galatasaray'a elenmişler. (ki yarı finalde Fener'i elemişler ve Urfalı Babi Fenerli'dir.) Ligde bu sefer 4.cüler.

Sonuç olarak Galatasaray'ın ligi ve kupayı domine ettiği bu iki sezonda, diğer büyükler ve Eskişehirspor kadar kuvvetli bir takım Ankaragücü, ki kendilerinin ilk başarıları bunlar. Zamlarla ve politik durumla ezilen Urfalı Babi gibilerin, Ankaragücü gibi takımlardan moral bulmaları çok normal.

Münih'te çok eğlendik, her branşta elendik - Bir gümüş madalyaya, bastır Ankaragücü

Buradaki göndermemiz ise 1972 Münih yaz olimpiyatları. Genel olarak "Munich" diye filmi de çekilen, İsrailli sporcuların öldürülmesi ile hatırlanır. Neyse konumuza bakalım. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye yeni kurulan dünya düzeninde lider güç olamıyor malum. E Türk gücünü nerde gösteriyor, olimpiyatlarda!

1936 Berlin Olimpiyatları'ndan beri Türkiye yarışmakta. Her turnuvada madalyalar toplanıyor ve Berlin dışında tüm olimpiyatlarda birden fazla altın madalya var. (Ki tüm madalyalarımızın bir atletizm bronzu dışında hepsi güreşten) 72 Olimpiyatları'nda da umutlar çok. Ama internetten sonuçlara baktım; hezimet. Neredeyse hepsi ilk turdan elenmiş, tursuz yarışlarda hep sonunculuklar, çoğu kişi yarışlara bile katılmamış. Serbest güreşte ise bir gümüş madalya alıyoruz. Urfalı Babi'ye de önce takıma taşlama yapmak, sonra da Ankaragücü'ne dönmek kalıyor.

Acıdır Türk'ün gücü, alınacaktır öcü - 76'ya kadar bastır Ankaragücü

Burası üzücü olmuş biraz çünkü 1976'da Montreal'den 0 madalya ile dönmüşüz çünkü. 1980'de ise Amerika'nın olimpiyat boykotuna katılıp gitmemişiz Moskova'ya.
İşin bir de şöyle bir ironik tarafı var, 76'ya kadar Ankaragücü bastırsın tamam da; 1973-74 Kupa Galipleri Kupası'nda ilk turda Rangers'a 0-4 ve 0-2 yenilip elendiler. Ligde ise 16 takım arasından 14 olup, son anda düşmekten kurtuldular. Sonraki sezon 6. olsalar da Babi'nin dediği 76'da da ligden düştüler. Babi, dilime sokayım demiştir herhalde.

TRT televizyon, istiyoruz revizyon - Daha ne eziliyon, bastır Ankaragücü

TRT, Türkiye için yeni bir fenomendi o zamanlar. 1968'da ilk yayın yapılmış da, şarkının yazıldığı zamanlar "revizyon" dönemiydi. Bir kere 1971'de canlı spor yayınları gösterilmeye başladı. Babi'nin revizyon dediği sanırım 72 Anayasası değişikliği zamanı TRT'nin özerkliğinin kaldırılıp, tarafsız bir kuruluş olmasıdır. TRT'nin ilk dış yayını da 1972'de Münih Olimpiyatları olmuş. Yani Babi, TRT'de müsabakaları izleyip, delirip, bu şarkıyı yazmış diyebiliriz.


Bir şişe su liraya, maaş yetmez kiraya - Kasaptaki sıraya bastır Ankaragücü
Vergi geldi her kula, fakire, yetim, dula - Altımızdaki çula bastır Ankaragücü
Boşa palavra attık, kafaları oynattık - Beş yıllık planına bastır Ankaragücü
Kalkınma planına bastır Ankaragücü

Şimdi de geldik ekonomiye ama o dönemin politikalarını bilmediğim için çok şey diyemeyeceğim. Ama şu var ki 1971'de muhtıra ile bir darba daha görüyordu ülke. Partiler üstü hükümet kurulmuştu ve herhalde ekonomi düzeni bozulmuş, durumu toparlamak için vergi bindirimi yapılmıştır.

Ancak derste aklıma gelen husus Devlet Planlama Teşkilatı idi. 60 darbesi sonrası Menderes'in plansızlık yüzünden bozulan ekonomisini düzeltmek için yaratılan bir kurum olan DPT, 5 yıllık kalkınma planları sunuyordu. Bu kötü ekonomik ortamda o da Babi'den nasibini alıyordu.
Bu nasıl baldır bacak, kime kısmet olacak - Mini şortlu bayan bastır Ankaragücü

Son kıtada ise Babi'nin tamamen uçtuğunu söylemek yanlış olmaz. Sonuçta kadınlar yıllardır batılı tarzda kıyafetleri ile sokaklarda dolaşmaktadır ancak demek ki mini etek modası bu dönemlerde başlamış ilk kez Türkiye'de ama 73'ten önceki filmlerde de "mini şortlu bayan" bulabileceğimi sanıyorum. Belki de 68 ile birlikte Türk topluma giren hippy kültürü de mini şortlu bayanları ortaya çıkarmış olabilir.

Tabii günlük yaşam dışında, Türkiye'de yavaş yavaş ortaya çıkan erotik Türk sineması da bu satırların nedeni olabilir. Tüm bildiğim o tarz filmler 74-75 gibi başladı dese de kısa bir araştırmayla bu tarz filmlerin 1971'de başladığını görüyoruz. Babi de durur mu, Ankaragücü'nün bu kızlara bastıracağını bilmekte.

İşte bir şarkı bile ne kadar çok şey anlatabiliyor işte dönem hakkında, özellikle bu insan Babi olunca. Kendisinin Fenerbahçe Oyun Havası, Dünya Turu ve Disko Kebab gibi eserlerini de incelemek isterim. Belki daha sonra Fikret Kızılok'un "Demirbaş"ı ile Demirel ile Türkiye ve Dünya tarihi turu da yapabiliriz. O zamana dek, bastır Ankaragücü!

2 yorum

Adsız dedi ki...

ehehe super bi sarkiymis. demirbas'i da ben mi yazsam blogumda bir ara :)

Denizhan dedi ki...

ehehe super bi sarkiymis. demirbas'i da ben mi yazsam blogumda bir ara :)

Blogger tarafından desteklenmektedir.